Osmanlıca Yazı Tartışma Sayfası

Sayfa 1 / 1
cevher
17.11.2021 11.43

burdaki gaye kolay
mış, anlaşılmaymış falan filan onlar tartışılır halledilir aslolan bizimkine, malımıza sahip çıkmak vesselam.

İsmail
20.08.2021 17.48

Herkes bir yorum yazmış osmanlıca yok şöyle yok böyle diye o zaman soru geliyor latin harflerle Fatih yazıp neden Faatih diye uzatarak okuyorsunuz osmanlıcada nasıl yazarsan o şekilde okunuyor! latin harflerde böyle olmuyor yaı başka okuma başka nasıl olacak bu iş???

YASİN
07.01.2021 16.27

Latin alfabesi solda sağa yazılır.
göktürkçe sağdan sola
uygurca sağdan sola
osmanlıca sağdan sola
ayrıca osmanlıca yazması ve okuması kolay olan bir yazı biçimidir. osmalıca bir dil değil geniş kapsamlaı Arabi farsi harflerin kullanılarak ve feth olan ülkerin kullandığı kelimeler il oluşmuş çok renkli ve çeşitli bir kültür hazinesidir.
bir gecede cahil bırakılma ifadesine inanmayan kişilere yarın zorunlu ibranice ya da arapça yazma ve okuma şartı getirsen. bir saniyede cahil kalacak insanlar. şuan da bunu anlamazlar.
okuması kolay dedim; çünkü kuran okumayı bir haftada öğrendim, osmanlıca okumayıda beş saatte.
bunu herkes yapabilir. bilinmesi gereken şey şu
harfler ve sesli ( okutucu) harfler
elif : e a
y : i ı
vav : o u u ü
sesli harlerin ince ve kalın okutuşu, sessiz harflerin ince ve kalın oluşuna bağlı.
osmanlıca yazılmış metinleri okumak çok zevkli.
yazım türleri olarak çeşitlidir.
en kolay okunanı bana göre matbu olandır.
diğer süslü eserleri maalesef öğrenemedik, çünkü geçmişte bütün zemin bozulmuştur.
bana göre alfabenin katledilmesinin sebebi Kuran ın okunmasının önüne geçmekti.
osmanlıca yazmak latince harflerle yazmaktan daha kolaydır. öğrenilmesi resim gibi olduğundan daha kolaydır. el kaldırılmadan yazıldığı için daha hızlı yazma olasılığı tanır.
latince harflerle yazdığınız bir kelimede genel olarak tüm sessiz harfleri sesli harfle desteklemek zorundasınız. ancak Osmanlıcada farklıdır. daha az sesli kullanır ve okuyabilirsiniz.
وسما : osman 4/5
daha önce yapılan deneylerde harflerin yenin çok önemli oladığı ispatlanmıştır. yani okumak ilk ve son harflerin doğru yerde olması yeterli.


nct brt
06.04.2020 19.41

ya bu kadar osmanlıca diye tutturuyolar ya hani sultan abdülhamit in 1876 da kendisinin yazdırmış olduğu ilk osmanlı anayasası kanuni esasi den haberleri var mı acaba kanun u esasi nin 18. maddesi aynen şöyle der'' MADDE 18.- Tebaai osmaniyenin hidematı devlette istihdam olunmak için devletin lisanı resmisi olan türkçeyi bilmeleri şarttır.'' şimdi sormak lazım madem osmanlıca diye bir dil var niçin abdülhamit kendi devletinin anayassında türkçe yi şart koşmuştur, sizin osmanlıca diye bildiğiniz ve türk dili sandığınız dil türkçe,arpça ve farsça karışımı divan edebiyatında kullanılan bir dilden ibarettir ki bu çevirinin osmanlca denen ve yaratılmaya çalışılan sahte dil ile de bir alakası yoktur, dünyada aktif olan 7-8 çeşit alfabe vardır ve her ülke biz osmanlı zamanında arap alfabesini kullanıyorduk fakat o alfabe bizim dilimize tam uymuyor, biz şu anda tam latin alfabesini de kullanmıyoruz zira latin alfabesinde x-q-w gibi harfler vardır bizim dilimizde yoktur ama ğişöç gibi harfler de bizim dilimizde vardır latin alfabesinde yoktur ve dünyada yazıldığı gibi okunan okuması çok kolay ama öğrenmesi de bir o kadar zor olan Allah vergisi kendi dilimize sahip çıkalım

VatAn
30.03.2020 19.59

Bir yazmak yedi okumaktır. Osmanlıcada bir standart yoktur. Bu nedenle yazarak ogrenmek oldukca coşkulu ve heyecan vericidir.. zorluk konusuna gelince cok okumak gerek . Göz aşina oluyor. Okudukca okuma sevdanız buyuyor. Birde latin karşıtlıgi yapanlar gecekten cehaletin onde gidenleri. Turkçemiz sesli harf seranomisi ile dinlayenlere ses ziyafeti verir. Aslina bakarsanız arap harflarine ilavelerle gunumuze kadat gelmiştir. Tavsiyem muhakkak oğrenin. Vede yazın...

Hüseyin
24.03.2020 19.18

İslam harfleriyle Türkçe yazmak, öğrendikten sonra kolay ve zevklidir. İslam harflerinin çok zor olduğunun düşünülmesinin sebebi bence Latin harflerinin çok basit olmasıdır. Son olarak İslam alfabesi İnsan tabiatına en uygun ve en üstün alfabedir.

abdurrahman
01.02.2020 02.49

osmanlıcayı aslına uygun çeviri yapamıyor

Batuhan
08.11.2019 01.30

Kardeşim ne alakası var.
Geliştiricileri kötü olduğu için ve Osmanlıca günümüzde kullanılmadığı için Osmanlıca çeviriler kötü vasiyette...
Arap alfabesiyle öğrenseydin ve aniden niri çıkıp latin alfabesine geçeceğiz deseydi o zaman sende aynı şuan ki gibi latin alfabesi zor derdin.

sıfır
10.04.2019 17.15

Duam yazdırdık. Birisinde dat la diğerinde dal harfiyle yazdı. Bi sıkıntı var.

hakan
10.02.2019 23.41

bu sitenin amacını çok merak ettim ve deneme amaçlı ismimi yazdım baş harf he (ince h) ile sonuç verdi. daha bir sürü şey denerdim ama hem sizi hem kendimi yormak istemedim.

Sayfa 1 / 1
© Burada yayınlanan metinler kaynağı ve lisansı bildirilenler hariç hesabet.com'a ait özgün metinlerdir. Herhangi bir yerden alıntı değildir. Bu metinler derslerde kaynak olarak kullanılabilir ancak başka bir web sitesi, görsel veya yazılı ortamda yayınlanamaz.